Cobh – an Cóbh (22/02/2014)

Avui he anat a an Cóbh, més conegut per ser l’últim port on va atracar el Titànic abans d’emprendre el seu últim viatge l’any 1912.

Cobh

Cobh

an Cóbh és una ciutat portuària situada a la costa meridional del Comtat de Cork, a Irlanda. Cobh es troba al sud de Great Island, al Port de Cork. La seva població és de 12,347 habitants (abril del 2011 census.ie). La Catedral de Sant Colman, un dels edificis més alts d’Irlanda i seu de la Diòcesi de Cloyne, es troba en un punt elevat de la població.

La ciutat, ha tingut nombrosos noms al llarga de la seva història. Fou anomenada primer Cove (“La cova de Cork”) l’any 1750. Cap al 1850 fou reanomenada Queenstown per a commemorar una visita de la reina Victòria. Aquest nom es va mantenir fins a la formació de l’Estat Lliure d’Irlanda en que fou reanomenada Cobh[1] Cobh és la gaelització del nom anglès Cove i no té cap significat en irlandès. (font wikipedia CAT ENG).

300px-RMS_Titanic_3

RMS Titanic departing Southampton on 10 April 1912

 

Dels pobles que he vist fins ara és el que més m’ha agradat. Només arribar a la parada de Cobh has d’anar a buscar el centre del poble que està a uns 3 minuts caminant. De seguida es veu la impressionant St Colman’s Cathedral al capdamunt d’un pujol del que es domina tota la ciutat. Fou construïda entre el 1868 i el 1915.

A l’entrada del poble podem veure el museu dedicat a la història del Titànic.

 

Poso unes fotos per que ho veieu:

Primer del barri de Lee Court de Ballincollig (abans d’anar a Cobh):

View Larger Map

I després de la visita a Cobh:

Gabi